Sådan vælger du et godt domæne

marts 24, 2020

Hvordan vælger du det helt rigtige domænenavn til din hjemmeside? Det lyder måske ikke så svært, det er vel bare dit eget eller måske din virksomheds navn. Færdig. Det er dog sjældent så nemt at finde på et perfekt domænenavn, når du skal starte din blog, webshop eller en helt tredje hjemmeside. Du kan nemlig stå i den situation, at dit ønskede domænenavn allerede er taget, og så er det tid til at tænke ud af boksen. Derudover er der også en række praktiske ting, som du bør tage med i dine overvejelser, når det helt rigtige domænenavn skal findes. Herunder kan du læse nogle af vores tips, tricks og gode råd til at finde frem til det gode domæne.

5 konkrete tips til dit domænenavn

Herunder finder du 5 helt konkrete tips, som du med det samme kan tage i brug for at finde dit nye domænenavn.

Tip #1 Hold det kort og let at huske

Det første tip, når du skal vælge domænenavn, er egentlig et todelt tip, som alligevel kan ses som et. Det handler nemlig om, at du både skal holde dit domænenavn kort og let at huske. De to går ofte hånd i hånd. Et kort domænenavn er både lettere at skrive, og som regel også lettere at huske for brugeren – såfremt du selvfølgelig vælger et kort domænenavn, som ikke er kompliceret at udtale eller stave. Et godt sidetip her er, at det ikke behøver være et ”rigtigt” ord fra ordbogen. Du må gerne lege med bogstaver, rim og andre sprog for at finde lige præcis det navn, som giver mening for jer. Det skal dog stadig være let at 1) huske, 2) let at udtale og 3) let at stave.

Tip #2 Undgå at bruge æ, ø og å

Man kan godt lave domæner, som indeholder de danske konsonanter. Vi fraråder det dog kraftigt. Det skyldes både at mange andre lande ikke kender til de tre sidste bogstaver i vores alfabet, og derudover kan udenlandske tastaturer sjældent skrive bogstaverne. Det kan blive et problem, hvis du eksempelvis skal maile med internationale partnere eller kunder.

Indgår æ, ø eller å i dit firmanavn eller ønskede domænenavn, så brug i stedet ae = æ, oe = ø eller aa = å. Det kan alle forholde sig til.

Tip #3 Lad være med at bruge specialtegn, mellemrum og bindestreg

Ligesom med æ, ø og å, fungerer bindestreger og specialtegn sjældent godt i domænenavne. Bindestreger er ikke som sådan teknisk forkerte, men kan blot skabe forvirring hos dine kunder, hvis de hører navnet, før de ser det stavet. Det samme gør sig sådan set også gældende for tal. Undgå dem helst for brugervenlighedens skyld.

Når det kommer til specialtegn og mellemrum, er det slet ikke aktuelt i domæner, der altid skal stå ud i ét, og slet ikke må indeholde specialtegn.

Tip #4 Beslut dig for, om dit domæne skal ende på .dk, .com eller noget tredje

Det sidste i dit domænenavn, også kaldet din TLD, fortæller brugeren noget om, hvor du og/eller din virksomhed kommer fra. En dansk side vil som regel ende på .dk, hvor internationale sider ofte ender på .com. Derfor skal du tage stilling til, hvorvidt du vil tale til danskerne eller et internationalt marked. Men husk at et dansk domænenavn med en .com endelse ikke giver meget mening. Tag en beslutning, og før den igennem alle dine valg.

Tip #5 Husk, at dit domænenavn er en del af dit brand

Når du vælger et domænenavn, bliver det også automatisk en del af det brand, du forsøger at sælge. Det gælder, hvad end du starter en blog, en organisation eller en webshop. Derfor bør dit domænenavn altid have relevans til det, brugeren rent faktisk ser på siden, og den opfattelse du gerne vil have, at de sidder tilbage med efter et besøg på din hjemmeside.

Her har du fået vores konkrete tip til navngivning af domæne. Så er det blot at komme i gang. Har du noget som du synes der mangler, skriv gerne i kommentaren og jeg vil løbende opdatere artiklen.